Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Jenkit, eurooppalaiset, linja-autot ja erilaiset työkoneet löydät täältä

Valvoja: FCMA Moderaattorit

Samppa t
AirFix
Viestit: 183
Liittynyt: 26.08.2008 00.30
Paikkakunta: kuopio

Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Samppa t » 11.11.2012 16.10

Ajattelin tässä kokeilla jatkaa tämän Lokomon rakentamista. Kyseessähän on suomalainen autonosturi Lokomo A 391 ns. Tätä mallia aloitin rakentaa syksyllä 2006. Ei se hirveitä sillon edistynyt, 2008 eteni jonkun verran kun sain kuvata samantyylistä Lokomoa. Tosin se oli A395, Volvon moottorilla/hytillä ja ilmeisesti myös akselit on volvon. Mutta päällepäin isoimmat erot on tuo alavaunun hytti ja 5 osainen puomi. Niin tämä rakenteilla oleva mallini A 391 on "niittikoppi" sisun hytillä. Eli on näitä ensimmäisiä järeämpiä Lokomon autonostureita, nostokyky 90ton. Volvon hytillä löytyy myös A 393 jonka nostokyky oli 90 tai 100ton. Ilmeisesti A 395 100ton nostokyky. Noita A 393/395 löytyy myös 5 akselisena, ja onhan sitten myös A 370 joka oli 70tonnin nosturi. Ja onhan niitä monia muita pienempiä Lokomon nostureita. Minulle oli alunperin selvää että teen Lokomon nosturin näistä järeimmistä, mutta pään vaivaa aiheutti se että minkä näistä. Tai lähinnä se että "niitti" vai Volvon hytillä olevan. Päädyin lopulta niitin hytillä olevaan ja siis A 391 ns:ään. Värithän näissä yleensä olivat, runko musta ja hytti/ylävaunu punainen keltaisin raidoin. Mutta löytyihän näitä mm. Nostokonepalvelulta heidän omilla väreillään musta/keltaisena. Kuopiossa oli A 391 nostokonepalvelulla parhaillaan 3kpl jos oikein muistan. Minä ajattelin tämän värittää sitten aikanaan musta/punaiseksi, keltaisin raidoin. No enempää en esikuvasta kertoile kun ei niin varmaa tietoa ole. Alunperin minun piti tehdä tästä kulkevakin siis alavaununkin osalta, mutta luovuin jossain vaiheessa ajatuksesta ja purin pois mm. moottorin etupyörien käännolle. Näillä näkymin tulee vain kolme moottoria, nostolle, puomin kallistukselle ja ylävaunun käännölle. Materiaali on suurimmaksi oskasi puuta, joissain kohdin kuparia tai messinkiä muta hyvin puiseva tulee olemaan. Kuvat kertokoon enemmän...

Kuva
Tässä on esikuvasta kuva, varmaan tehtaan kuvia kun ei ole rekisterikilpiä ja niin uuden näköinen. Nämä Lokomot jakaa varmasti mielipiteitä, joskus itsestä tuntui että ne on rumia mutta äkkiä niitä alkoi pitämään hienon näköisinä :D Varsinkin puomi takana kärrin päällä kone näyttää aivan toiselta ja "massiivisemmalta", hieno oivallus tuokin jakaa painoa.
Kuva
Tässä on kuva vuodelta 2008. Takana on lyijykynällä tehty piirrustus mallista.
Kuva
Tässä on viime aikoina otettu. Photobucket on muuttunu taas hankalammaksi käyttää, minulla ainakaan kuva ei näy kokonaan... taitaa olla liian isoja kuvia :roll: Menee vähäinenkin into näitä kuvia laitellessa :banghead:
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Semmosta, kaipa se siitä vielä etenee. Täytyy varmaan pienentää seuraavia kuvia että näkyvät kokonaan, klikkaamalla hiiren oikeaa puolta kuvan päällä ja valitessa näytä kuva näkyy kokonaan.

Kummallista kun ei ole kirjautuneena niin kuvat näkyikin kokonaan, en ymmärrä :roll:

Avatar
maxres
AirFix
Viestit: 259
Liittynyt: 15.11.2010 20.26
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja maxres » 13.11.2012 09.28

Mielenkiintoinen projekti ja materiaalit! :D

Photobucketin saa takaisin siihen perinteiseen moodiin tästä uudesta "hienosta" betasta jos siltä tuntuu.
Jostain sieltä löysin "napin", kysyi vain syyn ja käyttöliittymä palasi ennalleen.
Kuvia malleistani ja näyttelyistä TÄÄLLÄ

Samppa t
AirFix
Viestit: 183
Liittynyt: 26.08.2008 00.30
Paikkakunta: kuopio

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Samppa t » 14.11.2012 14.35

maxres kirjoitti:Mielenkiintoinen projekti ja materiaalit! :D

Photobucketin saa takaisin siihen perinteiseen moodiin tästä uudesta "hienosta" betasta jos siltä tuntuu.
Jostain sieltä löysin "napin", kysyi vain syyn ja käyttöliittymä palasi ennalleen.
Aika puisevaltahan tämä vaikuttaa :D

Joo kiitti vinkistä, sain vaihdettua tuon bucketin sivun vanhaan. Mitä nämä hel..... betat oikein on ? Ebay:kin on vaihdettu betaksi, enkä tykkää yhtään. Joskus oli joku huima keksinyt beta videotkin eikä nekään tainnut olla mikään kuningasidea, onkohan nämä saman keksijän visioita :mrgreen:


Pientä muutosta joutui alavaunuun tekemään, tai lähinnä vain tuohon keulaan/puskuriin. Alunperin tähän oli tarkoitus tehdä valotkin ja puskurissa oli pyöreät valon reijät joihin oli kirkkaasta muovista työstetty "umpiot" ja niiden taakse olisi tullut ledit. Ihme suunnitelma ollut minulla -06 noiden valojen tekoon, no nyt nuo valot sain lähteä ja tein suorakaiteen muotoiset paikat valoille. Pyöreät valot niihin pitäisi sitten laitella mutta ei siis toimivia kumminkaan. Onhan tässä joitain muitakin suunnitteluvirheitä tai mitä ainakin nykyisin tekisin toisin. Esim. tukijalat koteloineen olisi saanut olla ehkä pari milliä alempana mutta ei se niin paljoa haittaa, että kannattaisi muutella tai purkaa ja toisaalta olen kohtuu tyytyväinen siihen mitä aiempina vuosina on tullut tähän tehtyä joten täytyy vaan rakentaa valmiiksi. Niitin koppi pisti vähän miettimään, olen aina pitänyt sitä hyvinkin "neliskulmaisena" tai laatikkona jossa ei kiilamaisia muotoja olisi vaan kyllähän siinä on, kapenee ylös ym. kaikkea pientä. Toisaalta voi todeta että nuo aiemmat tekemäni niittini on ihan väärän muotoisia :D No niissä ei ollut apuna kovin hääviä kuvia joten se siitä, nythän löytyi jopa netistä mittapiirros/mitat ja kuviakin jonkun verran. Mutta enempi voisi olla tai ei ikinä löydy sellaisista kulmista mitä itse kaipaisi. Tein taakse mm. vetokidan ja aloin myös rakentaa hyttiä.

Kuva

Kuva
Niittihän on melko akvaario yläosastaan lasien osalta, nyt en tiedä että onko kaikissa hyteissä ollut keskellä aina
ikkuna myös noiden takakulmien lisäksi mutta itse en keskelle ikkunaa tee, saan vähän jämäkkyyttä hyttiin.
Kuva

Avatar
Jouko Helenius
Heller
Viestit: 98
Liittynyt: 07.10.2012 10.48
Paikkakunta: Salo

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Jouko Helenius » 14.11.2012 14.42

Toiset ne vaan tekee mitä haluaa ja toiset seuraa vihreänä kateudesta kun ei pysty kuin juuri ja juuri liimaamaan muovinpaloja yhteen. :thumbup: :worshippy
Hienoa mallia taas tulossa niinkuin kaikki edellisetkin esittelemäsi ovat olleet.

PS. Se Beta on sama kuin kokeiluversio ennen lopullista tulosta. :wink:

Samppa t
AirFix
Viestit: 183
Liittynyt: 26.08.2008 00.30
Paikkakunta: kuopio

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Samppa t » 15.11.2012 13.39

Jouko Helenius kirjoitti:Toiset ne vaan tekee mitä haluaa ja toiset seuraa vihreänä kateudesta kun ei pysty kuin juuri ja juuri liimaamaan muovinpaloja yhteen. :thumbup: :worshippy
Hienoa mallia taas tulossa niinkuin kaikki edellisetkin esittelemäsi ovat olleet.

PS. Se Beta on sama kuin kokeiluversio ennen lopullista tulosta. :wink:

Kiitos :worshippy Kaikki kokeilut ei oo hyviä, ei ainakaan minusta tuo Photobucketin.

Hyttiä piti hiukan leventää, en tiedä oisko välttämättä tarvinnut mutta tein niin kun silmälle näytti paremmalta niin. Eli keskeltä kahtia, ehkä vajaan millin otti sahanterä pois ja tilalle 2mm "tulitikut", leveni sen 1-1.5mm. Eteen sainkin samalla tuulilasin keskipilarin :D Tosin siitä pitää kaventaa puolet pois edestäpäin katsottuna. Katon tein kanssa, nyt pääsee sitten tekemään nuo muut pilarit. Etuakselien päältä piti myös alustaa hieman muokata, muistutti enempi 393:sen muotoa. taltalla naputtelin puupalat pois. Tavallaan siinä on pyörille kotelot, 393:ssa näyttää olevan korkeammat. Ilmeisesti haluttu enempi renkaille liikkuma tilaa. Muta tässä 391:ssä ne ovat siis matalammat. Toiselta puolen en rupea purkamaan, sen verran rankalla kädellä sai purkaa tuon vänkärin puolen että ihan hirvitti. Kuskin puolelle tulee säilytyslaatikko mm. nostopropuille joten sillä saa "naamioitua" tuon kohdan. Vänkärin puolelle tuli tuolle kohtaa hydrauliöljysäiliö ja akut näyttäisi myös olevan tuossa etuakselien yllä. Päävirta katkaisijakin näkyi akkukotelossa olevan. Konekoppa oli saanut olla myös hitusen matalampi mutta sitä en muuta kun siellä jo moottori on jemmassa. Harmitta ettei ole kuvia tästä 391:sestä jossa näkyisi kuva ylhäältä päin konekopasta että onko siinä päällä mm. ilmanputsari kuten ainakin joissain 393:ssa näkyi olevan.

Pari kuvaa
Kuva
Täytyy muuten mainita että kittinä on tällä kertaa remonttitasoite :mrgreen: kun sitä sattui olemaan purkinpohja,
ja siksi että ei innosta muovikittiä enää käyttää sisätiloissa. Helppoa työstää mutta herkästi lähtee liikaa pois.
Hitusen kun sipasee liimaa pintaan niin tulee kovempi pinta. Tosin ei tuo tartu oikein muuhun kun puuhun pelkästään,
eikä sillä kovin pieniä kohtia saa tehtyä. Hyttiin en sitä vielä ole leiponut mutta kyllä sitä sinnekin saa vielä laittaa.
Kuva
Vielä en säiliötä/akkukoteloa liimannut paikoilleen, pientä sovittelua vain.

Samppa t
AirFix
Viestit: 183
Liittynyt: 26.08.2008 00.30
Paikkakunta: kuopio

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Samppa t » 16.11.2012 17.52

Hytti alkas olla pikku hiljaa valmis, ehkä pientä viilailua ja hiomista voi vielä tehdä. Muistelen etten ole aiemmin tällälailla rakentanut yhtään hyttiä, vaan aina on tainnut tulla hytti rakennettua sisuskalujen ympärille. Tämähän on niittikoppi sisun hyteissäni 3 versio ja taas aiempiaan hiukan parempi. Minusta tuntuu että niitit alkaa pikkuhiljaa olla nähty ja voi olla että jää niiden osalta viimeiseksi hytiksi, toisaalta ei sitä koskaan tiedä. Pikku hiljaa tämä alkaa muistuttaa esikuvaa tai ehkä esikuviaan kun ei varsinaisesti ole mitään tiettyä. Väkisin tulee tätä rakennelmaa katsoessa aina mieleen Nostokonepalvelu oy:n keltamustilla väreillä olleet 391:set, mutta kyllä minä tämän silti musta/punaseksi maalaan. Täytyy kyllä sanoa että olisi tämän nosturin voinut tehdä myös vaikka tuona 393:sena jolloin olisi ollut Volvon hytti. Onhan tämä niitin hytti aika paljon askeettisempi kuin F-Volvon hytti, mutta ehkä tämä on vielä suomalaisempi näin. Tuossa on yksi linkki http://image.nettix.fi/extra/machineimg ... ad6568.jpg kuvaan 393:sesta jos joku haluaa katsoa miltä se näyttää, se on muuten 5 akselinen.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Ps. Jos jollain on tietoa näistä Lokomon A 39- sarjan nostureista niin voi kertoa. Eli minä vuosina on tehty tätä A391:stä, ja milloin tuli esim. A393:set ja 395:set.

Samppa t
AirFix
Viestit: 183
Liittynyt: 26.08.2008 00.30
Paikkakunta: kuopio

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Samppa t » 18.11.2012 18.09

Alavaunu alkaisi olla maalaus kunnossa.

Kuva

Kuva

JTA
Heller
Viestit: 17
Liittynyt: 19.09.2011 13.32

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja JTA » 18.11.2012 19.12

Eipä taaskaan voi ku ihmetellä, tosissaan siistiä jälkeä.

Avatar
rane
Heller
Viestit: 61
Liittynyt: 29.02.2012 03.14
Paikkakunta: Espoo

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja rane » 19.11.2012 01.07

:worshippy
Kun älyttömät käskee haluttomat tekemään mahdottomat, syntyy projekti.

Jeep Grand Cherokee vm.-95
Oldsmobile 98 Luxury Sedan 425cid super rocket vm.-66

Samppa t
AirFix
Viestit: 183
Liittynyt: 26.08.2008 00.30
Paikkakunta: kuopio

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Samppa t » 19.11.2012 18.28

JTA kirjoitti:Eipä taaskaan voi ku ihmetellä, tosissaan siistiä jälkeä.
Kiitos :worshippy
rane kirjoitti::worshippy
Kiitos :worshippy

Tänään aamupäivällä malli sai väriä pintaan. Mastonin matta mustaa alustaan ja hytissä on harmaa pohjamaali. Ei mitkään parhaimmat kelit enää ulkona maalatessa mutta ihan ok tuli. Meinasin alkujaan maalata kynäruiskulla ja vesiväreillä mutta ei innostanut ruveta niillä nyt leikkimään. Todennäköisesti maalaan aikanaan hytin ja muut punaiset osat mastonin maalilla tai sitten vesivärillä jolla ei tule ihan niin kiiltävää.

Kuvia

Kuva
Pyörät ja koko höskä vaan mustalla, ei tarvii suojailla :D Olihan joskus joku nosturi Konepörsissä esimerkkinä
huijareista, tais olla joku ulkomaalainen liippari joka oli maalannu huonot ja halkeilleet renkaat kiiltävällä
mustalla siinä samalla kun oli maalaillu muuta konetta, ihme kun ei ollu kittaillu niitä pykimiä renkaista :thumbup:
Kuva

Kuva

Kuva

Seuraavaksi vois alkaa tekemään ohjaamon sisustan, löytyy itseltä vaan yksi kuva avuksi siihen mutta katsomme mitä tulee...

Samppa t
AirFix
Viestit: 183
Liittynyt: 26.08.2008 00.30
Paikkakunta: kuopio

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Samppa t » 28.11.2012 14.39

Tuli tehtyä ylävaunua tässä viime päivinä. Vähän tein myös niitin sisustaa, lähinnä jokusen puupalan liimailin sinne.

Kuvia
Kuva
Lesnaa ja konetunnelia hiukan tehty hyttiin.

Kuva
Oikealla koneella painoa työkunnossa ilman perävaunua on sellaset 60ton. Tässä mittakaavassa se tarkoittaisi noin reilua 1 kiloa,
niinpä hieman lihotin konetta lisäämällä rautakuulia. En ole konetta vaakalla käyttänyt mutta arvioisin painoa tällä hetkellä olevan
noin 600-700g. En tiedä saanko aivan tuota reilua kiloa painoa, paljoa ei ole enää paikkoja jonne painoa saisi jemmaan. Painot kun
pitäisi sijoittaa tiettyihin kohtiin että niistä on apua.

Kuva
Jonkun sortin kalibrointi oli siinä että sai tuon puomin "saranatapin" ja reijät kohdilleen (ei näy kuvassa),
niin että se on linjassa tuossa ajoasennossa, samoin kuin sitten pystyssä ettei ole kallellansa.

Kuva
Puomista en ruvennut onttoa/toimivaa tekemään, vaikka joskus taisinkin tähän suunnitella toimivaa teleskooppipuomia.
Säästän ne suunnitelmat ja tekemisen riemut seuraavaan teleskooppipuomiseen nosturiin :mrgreen:
Kerron joskus tuonnempana kuinka tähän tämän puomin teen, jahka siihen vaiheeseen etenen.

Samppa t
AirFix
Viestit: 183
Liittynyt: 26.08.2008 00.30
Paikkakunta: kuopio

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Samppa t » 08.12.2012 13.56

Edennyt taas vähäsen. Jokunen kuva alla.

Kuva

Kuva

Kuva

Samppa t
AirFix
Viestit: 183
Liittynyt: 26.08.2008 00.30
Paikkakunta: kuopio

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Samppa t » 11.12.2012 15.02

Puomin kylkeen tehty "vahvikkeita" ym.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Samppa t
AirFix
Viestit: 183
Liittynyt: 26.08.2008 00.30
Paikkakunta: kuopio

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Samppa t » 07.09.2013 17.45

Tämäkin vaihteeksi etenee...

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuvat vähän sumeita mutta ehkä sitten parempia kun pohjamaaliin saatu...

Samppa t
AirFix
Viestit: 183
Liittynyt: 26.08.2008 00.30
Paikkakunta: kuopio

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Samppa t » 11.09.2013 15.22

Vähän on huonon värisiä nämä kuvat mutta, näkee niistä missä mennään.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Avatar
Tomi Valtonen
AirFix
Viestit: 578
Liittynyt: 09.01.2007 18.11
Paikkakunta: Imatra
Viesti:

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Tomi Valtonen » 11.09.2013 20.51

Ei voi sanoa kuin aivan käsittämätön malli tulossa !!! Ei riitä sanat kehumaan tuota .

Samppa t
AirFix
Viestit: 183
Liittynyt: 26.08.2008 00.30
Paikkakunta: kuopio

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Samppa t » 14.09.2013 00.50

Tomi Valtonen kirjoitti:Ei voi sanoa kuin aivan käsittämätön malli tulossa !!! Ei riitä sanat kehumaan tuota .
Kiitosta vaan :worshippy

Tuon vastapainon valettua ja muotista irroitettua tajusin heti että vähän on eri muotoinen kuin piti olla. Painohan on lyijyä jonka valoin puumuottiin. No leivoin kittiä pintaan ja alkoi näyttää paremmalta. Aisaakin aloin tehdä, jatkoaisa näyttää näissä olevan ja pituutta 140cm, eli varsin lyhyt. Aisahan on todella ylhäällä verrattuna normaaliin varsinaisen perävaunun aisaan. Näin ollen myös aisaa kannatteleva jousimekanismi on erilainen, sitä en ole tuohon vielä kyhännyt ja tulitikku kuvissa on vain hahmottelua varten.

Kuva

Kuva

Avatar
Tuomas Seppälä
Hasegawa
Viestit: 1536
Liittynyt: 19.01.2005 10.33
Paikkakunta: Loimaa

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Tuomas Seppälä » 14.09.2013 21.45

Mielenkiintoinen projekti ja vielä mielenkiintoisempi toteutus :thumbup:
www.facebook.com/tumbesgarage Hot rods & cool kustoms

Avatar
Kiertomäntä
AMT
Viestit: 778
Liittynyt: 05.05.2013 22.38
Paikkakunta: KotHam city
Viesti:

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Kiertomäntä » 18.09.2013 20.31

Tätä "nyhjäise tyhjästä" rakentelua kun taas seuraa, niin harrastuksenvaihto alkaa hiipimään mieleen...

Hienoa työtä :worshippy
Kipu on mielen heikkoutta, joka poistuu ruumiista.

Average modeler, professional idiot.

Samppa t
AirFix
Viestit: 183
Liittynyt: 26.08.2008 00.30
Paikkakunta: kuopio

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Samppa t » 21.09.2013 16.54

Tuomas Seppälä kirjoitti:Mielenkiintoinen projekti ja vielä mielenkiintoisempi toteutus :thumbup:
Kiitos :worshippy
Kiertomäntä kirjoitti:Tätä "nyhjäise tyhjästä" rakentelua kun taas seuraa, niin harrastuksenvaihto alkaa hiipimään mieleen...

Hienoa työtä :worshippy
Kiitoksia :worshippy

Voin sanoa että ketuttaa, äsken kirjoitin juttua pitkälti tähän kun oli asiaa... no onnistuinpa sitten sulkemaan sivun vahingossa ja sinne katosi kaikki... pitäisi varmaan käyttää tuota "tallenna luonnos" painiketta välillä :banghead: Nyt en laita tekstiä vaan kuvia, en jaksaa kirjoittaa uudestaan :roll:

Kuva

Kuva

Kuva

Avatar
Ville Jurvanen
Tamiya
Viestit: 2641
Liittynyt: 25.11.2004 12.39
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Ville Jurvanen » 17.01.2014 01.10

Kekseliästä rakentamista. Tällaisia projekteja on ilo seurata vaikken niistä mitään tajua.
Projektipöydällä:
Vaikka mitä?

Samppa t
AirFix
Viestit: 183
Liittynyt: 26.08.2008 00.30
Paikkakunta: kuopio

Re: Lokomo A391 "Autonosturi" (1:39)

Viesti Kirjoittaja Samppa t » 10.05.2014 17.02

Ville Jurvanen kirjoitti:Kekseliästä rakentamista. Tällaisia projekteja on ilo seurata vaikken niistä mitään tajua.
Kiitos :)

Hiljalleen etenee tämäkin...

Pari kuvaa.
Kuva

Kuva

Vastaa Viestiin