Sivu 1/1

3DTulostimet

Lähetetty: 20.03.2018 18.35
Kirjoittaja Jussi Turula
Onko tällä foorumilla ketään muita 3D tulostimen virittäjää? Itse hankin Anet A8: n ja sen säätötyö käynnissä. Sen verran mitä olen tuolla onnistunut tulostamaan, en näkisi syytä miksei sitä voisi käyttää myös mallailun apuvälineenä. Ideana olisi siis kerätä kokemuksia näistä koti tulostimista, niiden käytöstä ja tulostus materiaaleista. Itselläni ensimmäisenä kysymyksenä on: onko kukaan yrittänyt tulostaa renkaita esimerkiksi FPU filamentista?

Re: 3DTulostimet

Lähetetty: 27.03.2018 09.40
Kirjoittaja Osku Hirvonen
Aika paljon olen tulostanut eri merkkisillä ja eri tekniikkaa hyödyntävillä laitteilla.
Mun mielestä purostustekniikkaan perustuvilla laitteilla saa pienoismallimielessä aikaiseksi parhaimmillaankin vain käyttökelpoisen aihion. Siitä kerrosmaisuuden näkymisestä ei käytännössä pääse eroon millään asetuksilla ja kappaleet vaativat imo poikkeuksetta reippaasti hiomista ja kittausta. Tällöin tietysti materiaalin pitää olla siihen soveltuva. Henkilökohtaisesti on vaikea kuvitella tuollaista joustavaa materiaalia helposti muokattavaksi. Ei toki ole omia kokemuksia esim. just tuosta FPU:sta. PLA on sekin mun mielestä turhan pehmeää, ABS on imo parempaa (niissäkin on eroja eri valmistajien kesken). Olisi tuossa kaapissa kelat PS:iä ja HIPS:iä myös, mutta en ole kokeillut.
Photopolymerisointiin perustuvat hartsimateriaalia käyttävät koneet olen itse havainnut parhaiksi osien mittatarkkuuden ja pinnanlaadun suhteen, saa parhaimmillaan ruiskia/sutia pohjamaalin suoraan tulostettuun pintaan. Itsellä töissä käytössä FormLabs 1+ ja Objet30, joten ei ole tullut noilla FFF-laitteilla enää sen kummemmin edes kokeiltua eri asetuksia tai materiaaleja. FormLabsilla voisi tulostaa myös valumuotteja, se saattaa olla joissain tapauksissa fiksuin vaihtoehto.

Renkaista olen itse todennut, että nämähän on staattisia malleja, eli renkaiden ei tarvitse olla joustavaa materiaalia, eikä itse asiassa edes mustia. Tamiyan Rubber Black toimii. Maalattu "kova" rengas näyttää imo useimmiten luonnollisemmalta kuin kiiltävä vinyylirengas.

Nämä tulostimet ovat kyllä mielenkiintoinen lisä harrastukseen kun nykyään jo muutamalla satasella saa asiallisen laitteen. Ihan varmasti monessa kohdassa pystyy hyödyntämään valmistustekniikan hyvä ominaisuuksia. Imo suurin kysymysmerkki on materiaalipuolella, mutta sekin kehittyy koko ajan vauhdilla. :)
Toivottavasti aiheesta tulee lisää keskustelua.