Ovitaskut mallia pussi

Syveneekö harrastus? Keskustelua erilaisten rakenteluniksien ja -tekniikoiden käyttämisestä

Valvoja: FCMA Moderaattorit

Avatar
Petri Huhtala
Tamiya
Viestit: 2337
Liittynyt: 06.04.2008 21.53
Paikkakunta: Helsinki

Ovitaskut mallia pussi

Viesti Kirjoittaja Petri Huhtala » 10.03.2010 23.01

Kun tulee tarvetta tehdä autoon pussimalliset ovitaskut, tämä seuraava on aika toimiva tekniikka. Tekniikan etuna on se että taskuun voi laittaa tavaraa, jolloin tavaran muoto näkyy pullistuksena pussissa. Homma ei ole kovin vaikea, eikä se vie aikaa kovinkaan paljoa, paitsi jos ei ole ainetta valmiina.

Tarvikkeet: Asetonia, muovirouhetta, suurisuinen purkki asetonin kestävä, sileää paperinenäliinaa, jäätelötikkuja, erikeeperiä ja rautalankaa.

Päämateriaalina toimii asetoniin liuotettu muovi, jota saa Sam Fishing liikkeestä.
http://samfishing.fi/kauppa/product_inf ... 80335f9d5e
Tuo muovirouhe kaadetaan asetonin sekaan, jolloin noin parin viikon jälkeen purkissa on juoksevaa muovia. Purkkina olen itse käyttänyt lasista hillopurkkia jossa on patenttikorkki, korkkiin olen vaihtanut asetonin kestävän tiivisteen. Tiivisteen joutuu leikkaamaan itse metritavarasta, mutta etolasta löytyy. Kun nestemuovi on valmista se säilyy todella pitkään, kunhan muistaa välillä lisätä hieman asetonia.

Kun nestemuovi on valmista, loppu homma on kivaa näpertelyä.
Kuva
Otetaan paperinenäliinasta vain yksi kerros, mielummin sileä kohta.

Kuva
Liimataan paperi jäätelötikuista tehtyyn kehikkoon. Kannattaa varmistaa että kehikko mahtuu purkin sisälle.

Kuva
Kannattaa liimata paperi suoraksi, niin sitä on helpompi käsitellä.

Kuva
Sitten vain työnnetään kehikko nestemuoviin ja pidetään sitä jonkun aikaa pinnan alla. Ennen tätä ei kannata ravistaa tai sekoittaa nestemuovia, koska siihen tulee ilmakuplia ja ne taas näkyvät lopputuloksessa.

Kuva
Pidetään kehikkoa pinnan alla pari minuuttia, tällöin paperista poistuu ilma ja pinnasta tulee sileä.

Kuva
Kun kehikkoa nostaa purkista, kannattaa valuttaa sitä purkin päällä koska muovi valuu aika pitkään. Jopa silloin kun se näyttää jähmettyvän siitä putoaa vielä muutama pisara.

Kuva
Tässä yhden kerran uitettu paperi. Useampi uittokerta tekee pinnasta sileämmän, mutta samalla siitä tulee myös paksumpi. Jos uittaa useammin pitää edellisen kerran kuivua kunnolla.

Kuva
Tässä näkyy ilmakupla, jolla on kokoa noin 1mm. Ilmakuplat syntyvät liian lyhyessä uitossa, eli kärsivällisesti vain.

Kuva
Kun tuo paperi on kuivunut, siitä voi leikata sopivia paloja vaikka veitsellä tai saksilla. Seuraavaksi teen yläreunaan taitoksen, johon laitan rautalankaa. Tässä esimerkissä 0,5mm lankaa, mutta ohuempi voisi olla vielä parempi.

Kuva
Sitten laitan nesteliimaa saumaan ja painan teräsviivottimen päällä sauman kiinni. Liimauksessa voisi käyttää luultavasti myös asetonia, mutta itse käytän nesteliimaa. Koska nesteliima ei tartu metalliin, pystyy rautalankaa liikuttamaan paperin sisällä.

Kuva
Sitten rypytän paperin käsilläni.

Kuva
Rautalankaa on hyvä käyttää myös taskun kiinnittämiseen. Poraa vain reiät oikeisiin kohtiin ja työntää langat läpi, sekä taittaa ne takana.

Kuva
Kun yläreuna on kiinni, alareuna on helppo muotoilla oikeaan muotoon veitsellä.

Kuva
Lopuksi vielä liimaan nesteliimalla ja teräsviivotinta käyttäen reunat kiinni.

Kuva
Tässä Escortiin tulevia taskuja, keskimmäinen tulee hattuhyllyn alle.

Asetoni on voimakkaasti haihtuva myrkky, joten hengitys suojaimen käyttö ei ole liioiteltua. Itse säilytän purkkia tallissa, enkä edes ajattele tuovani sitä kotiin, sen verran siitä tulee hajua kun purkin avaa.