Sivu 1/1

MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 14.03.2016 01.47
Kirjoittaja hammart
Ajattelin herätellä pienoismalliharrastustani pitkästä aikaa. Viimeeksi sitä on tullut malleja rakennettua murrosiässä noin 15 vuotta sitten. :roll:
Olis varmaan ollut järkevää aloittaa valmiilla mallilla, mutta ensin tuli idea ja sitten järki mukaan. Tai en siitä järjestäkään niin tiedä. No kuitenkin, nyt kun on jotain saatu jo alulle, eikä ekan parin illan jälkeen ole vielä hermo mennyt ja romut lentänyt roskiin, niin uskaltaa jotain ehkä jo julkaistakin. Jostain netin syövereistä löytis jonkun ranskalaisen heebon tekemiä resiinikoreja LP-sarjan Mersusta ja siitä vanhemmasta bulldog- keulaisesta. Sit ajatus iti ja yks kaks tuli mieleen, että kauppa-auto pitää saada rakentaa. Toisaalta tyhjästä tekemiseen, ehkä ihan hyvä vaihtoehto, koska suomalainen autokoriteollisuus on tietyyn aikaan ollut aika kantikasta. Keräilin faktaa sieltä sun täältä, mittoja ja kuvia, Kiitokorin piirustuksenkin löysin ja sit sain projektin pyöräytettyä käyntiin.

Mittakaava on 1:24, niin on helppo hyödyntää sit akseleita ja renkaita yms. jostain valmiista sarjoista. En ole perfektionisti ja sen takia olen haalinut pykälää nuoremman Mersun osia nurkkiin eli NG-sarjan (myöhemmin SK-kori) osia.

Päivittelen tänne kuvia sitä mukaan ku jotain tapahtuu. Tässä nyt jotain, mitä viime viikkoina on tapahtunut.

Runkoa tein C-styreenipalkista, joka osoittautui suht lähelle oikeaan kokoon mittakaavassa. Pohjalevy ja muut "koripellit" tulivat 1mm styreenistä. Ehkä vähän paksua, mut jääpähän vähän "opetteluvaraa".

Kuva
Kuva

Jousien tekoa. Jousien norran lenkkien taivuttamisessa meinasi jo usko loppua heti alkuunsa, kun niitä kynttilällä lämmittelin. En jaksanut niitä hieroa tuon enempää kuitenkaan, kun niistä ei ollut tarkoitus tehdä toimivia. Ehkä joskus jatkossa sitten, kun kärsivällisyys ja taidot on paremmin hyppysissä.

Kuva
Kuva

Korin ainoaksi "muotoiltavaksi" osaksi jäi siis naamapelti ja katto. Kattoa en ole vielä murehtinut, mutta naamapeltiä mietin alusta asti, miten sen tekisin. Suunnittelin jo kokeilevani hartsivalua, mutta ajattelin näperrellä jotain ensin "lämmittelynä" ennen kuin rupean enempää sooloilemaan. Ostin kuitenkin Kärkkäiseltä pienet pikapuristemet, joten ajattelin, et eiköhän se siihen vaan levystä taivu. Tein pellistä muotin ja lämmitin kuumailmapuhaltimella styreeniä, mutta onko siinä joku taika, ettei se styreeni lähe aaltoilee? Pitäis kai malttaa lämmittää hitaammin, en tiedä. Oli ehkä vähän kiire. Leikkasin jo 0,5mm styreeninkin sitä varten, jos se taipuis paremmin, mut sit tein kuitenkin sen tosta paksummasta ja loppuen lopuksi aaltoilu oli aika vähäistä, joten päätin kitata sen vaan suosiolla.

Kuva

Kaikenlaisia vahvikkeita rakentelin keulapalaan ja kojelautaa ja moottorikoppaa..Nämä tämänikäiset kauppa-autothan ovat vielä etumoottorisia ja kuorma-auton alustalla. Takamoottorisiakin oli jo 60/70 -luvulla, mutta LP-sarjan Mersut oli etumoottorisia alkuaikanaan ainakin.

Kuva

Tänään aloitin leikkelemään kylkipaloja..Toisen kuvan taustalla näkyy suttuinen kuva "esikuvastani". SOK Hämeenmaan LP-Mersu.

Kuva
Kuva

Avoimet ovet ja luukkujen reunojen veistelyä

Kuva

Kyljet jo liimattuna

Kuva
Kuva

Keulapalassa menin vähän takapakkia, kun huomasin, että olin tehnyt lattian moottorikoppineen rungon verran eli 8mm liian matalalle. :banghead:
Ei muutakuin veistelemään kaikki turhat pois. Kittauskin oli tässä vaiheessa helppo hioa karkeasti muotoonsa. Vielä pitää varmaan tehdä naamapelti ja maski valmiiksi tässä, ennenkuin liimaan keulapalaa paikalleen koriin.

Kuva
Kuva

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 14.03.2016 14.44
Kirjoittaja Kiertomäntä
Vot! Nyt on kaiketi kunnianhimoinen tavoite jos 15 vuotta sitten on viimeksi rakenneltu. Tosin nyt taitaa olla enempi kärsivällisyyttä kuin murrosiässä... ? :thumbup:

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 14.03.2016 17.17
Kirjoittaja Ekku Tarvainen
Hieno projekti vaikkei kilpa-auto olekaan. :mrgreen:
Tätäkin seuraan tarkkaavaisesti.

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 14.03.2016 20.45
Kirjoittaja hammart
Juu mallailuhommat jäi nuoruudessa, kun tuli mopot ja autot. Autoja on tullut rassattua ja parsittua nii paljon, et ei enää oikee jaksa, eikä ole tilojakaan enää lähettyvillä. Olen haikaillut, et viel joku päivä palaan malliharrastukseen ja se aika tais nyt tulla täyteen. Ja onhan se kunnianhimoista ja haastavaa opetella uusia taitoja käsillä ja eri materiaaleista. Peltiin olen tottunut, joten välillä tuntuu vaikealta sopeutua muoviin, mut kai se siitä ajan kanssa... :roll:

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 14.03.2016 21.52
Kirjoittaja Olli
hammart kirjoitti:... Peltiin olen tottunut, joten välillä tuntuu vaikealta sopeutua muoviin, mut kai se siitä ajan kanssa... :roll:
Tyhjistä (olut)tölkeistä saa mitä mainiointa ja enemmän mittakaavan mukaista mallailumateriaalia. :wink:

.

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 14.03.2016 21.56
Kirjoittaja mazeos
Mielenkiintoinen rojekti! Itse pohdiskellut Kutter 8 -korisen huoltoauton tekemistä, pakko se kai on aloitella. Joka tapauksessa seurantaan menee...

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 14.03.2016 23.30
Kirjoittaja maxres
Tämä on mielenkiintoinen! Vähän eloa tännekin puolelle... :thumbup:

Itsekin vastaavaa joskus mietin kun oli joku LP-sarjan leluauto 1:24/25 mittakaavassa
ihan siedettävän näköisella keulalla, mutta se sitten jäi ja möin aihion pois...

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 14.03.2016 23.47
Kirjoittaja hammart
Kun hetken mietin tuota hartsivaluasiaa, niin tuli PremiumClassiXXs:n valmistama LP-sarjan koppiauto vastaan. Se oli harmikseni vain 1/18 mittakaavassa, joten sikseen jäi sitten. Jatkossa voisi joku kirjastoautokin olla kova sana, mutta tilojen ahtauden vuoksi pitäydyn nyt keskittymään vain tämän mallin tekoon nyt aluksi.

http://www.ebay.com/itm/Mercedes-Benz-L ... 1523614792

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 15.03.2016 11.04
Kirjoittaja hammart
Olli kirjoitti:Tyhjistä (olut)tölkeistä saa mitä mainiointa ja enemmän mittakaavan mukaista mallailumateriaalia. :wink: .
Juu saa kyllä. Tarkoitin lähinnä sitä, että kun metallia on niin helppo liittää toisiinsa ja työstää. Onhan muoviakin toki, mut menetelmät on eri. En valita, totuttelen pikku hiljaa. :shock:

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 15.03.2016 15.34
Kirjoittaja hammart
Tänään tuli odotettu Ekbomin lähetys Ärrälle ja sieltä sain NG-koppaisen Mersun akselit. Olisinhan saanut ne Maxresin Mersunkin raadosta, mut runko oli niin kokonainen, etten taida sitä viitsiä silputa ainakaan vielä. Siinä olis hyvä lavettiveturin aihio tulevaisuutta ajatellen ehkä...

Ihan täysin sopivathan nuo akselit ei ole. Ne on uudemmasta Mersusta, mutta minun mittapuuni mukaan kelpuutan ne tähän projektiin. Kuvassa akselikin taitaa olla väärinpäin, mutta ihan jousien kohdalle se ei istu, eli pitää suorittaa banjoputkien pidennystä, ettei rengas ota kiinni jouseen ja jousen kiinnikkeiden tai perän modaamista, että tallat tulisi jousien kohdalle. Tai sitten teen perän kokonaan uusiksi. Saa nähdä sitten, kun tartun veitseen. :shock:

Kuva
Kuva

Etuakselinkin leveys hiukan heittää, joten täytyy akselin kiinnityspisteitä hiukan modata.

Kuva

Renkaita tuli nyt iso kasa, mut parhaat ovat nuo vanhan Dodgen renkaat, mitä harmikseni on vain 4kpl ja 6 tartteisin. Mietin, että jos taka-akselin sisemmät renkaat valaisi itse, niin hiemän epäonnistuneempikin voisin menetellä sisemmälllä vanteella. Ellei jostain taivaasta sattuisi tipahtamaan noita Dunloppeja 2kpl pöydälleni. En tiedä, miten minun tämän kanssa käy, kun sitä antaa itselleen mahdollisuuden oikoa monissa kohdissa, mitkä jää etenkin piiloon, mutta sitten niin kuin nuo renkaiden Dunlop-tekstit ovat taas aivan liian suuret mittakaavaan nähden. Eihän missään kuorkkirenkaissa tekstit ole lähes koko renkaan sivun korkuisia...

Kuva

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 15.03.2016 15.55
Kirjoittaja Teemu Kankaanpää
Täytyy nostaa hattua, sen verran hyvännäköistä rakentamista. :thumbup:

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 20.03.2016 16.46
Kirjoittaja mazeos
miten toteutat tuulilasinpyyhkimet?
omaa Volvo Kutter 8 -rojektia silmälläpitäen kyselen.

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 20.03.2016 19.05
Kirjoittaja hammart
Perinteisin menetelmin. LP-sarjassa on tehtaaltakäsin 3 "normi" pyyhkijää ja Kiitokorin korissa 2, koska siinä on se välipiena.

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 22.03.2016 02.28
Kirjoittaja hammart
Keulapalaa silvottiin taas hiukka pienemmäksi. Kittaaminenkin osoittatui hieman liian aikaiseksi, kun niitäkin rapsin irti työn touhutessa. Paloauto SK:sta lainasin maskin ja pienellä modaamisella sain oikean kokoisen tuohon. Vielä umpioille kun tekee paikat, niin avot... :roll:

Kuva

Kuva

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 15.04.2016 01.26
Kirjoittaja hammart
Hiukan ollut hiljaista tämän osalta viime aikoina. Keulapala on saanut sentään ikkunalinjan alle pokkaukset ja maskiin on leikattu lampun paikat, mutta siinäpä se toistaiseksi. Eikä kuvaakaan tähän hätään ole. Ja tuleva kesä tuntuu jarruttavan tätäkin harrastusta. Koitetaan jotain kuitenkin saada joskus aikaiseksi.. :roll:

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 25.10.2017 20.20
Kirjoittaja Sami Eskman
Eipä ole tullut taas foorumia seurattua pitkään aikaan ja tännehän oli ilmestynyt todella kiinnostava projekti. Omistan 1973 mallisen Sisun asuntobussin joka on Kiitokorin korilla. Auto ollut omistuksessa 12 vuotta ja sitä on tullut rakennettua omaan käyttöön ajan/ideoiden/budjetin mukaan.
https://www.facebook.com/sisupussi73
Vuosia on ollut myös mielessä että jos siitä saisi joskus rakennettua myös pienoismallin.. Autosta löytyy myös alkuperäiset korin piirustukset ja vasta nyt tajusin ketjua lukiessani että niiden mukaanhan olisi tosiaan hyvä lähteä tekemään, välillä on aika pitkät piuhat :lol: .
Josko tästä saisi motivaatiota oman projektin aloittamiseen :)

Löytyypä multa myös samalle Mersun alustalle tehdyn Vehmarsalmen kunnan kirjastoauton piirustuksetkin, pelastin ne aikanaan eräästä romuautosta Hämeenlinnasta...

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 25.10.2017 22.00
Kirjoittaja hammart
Oho. Nuo piirustukset olisi minuakin kiinnostaneet projektia aloittaessa. Ehkä toki vieläkin, jos projekti joskus jatkuisi. Mitään ei ole projektille tapahtunut puoleentoista vuoteen, kun elämäntilanteet on vaihdelleet rajusti ja tullut monenlaista muuta tekemistä ja ajanvietettä, mutta eihän sitä tiedä etteikö tänä talvena jokunen osa valmistuisi taas.

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 26.10.2017 12.06
Kirjoittaja Sami Eskman
Päivä mennyt töissä rattoisasti kun päässä pyörinyt bussin rakentelu :D. Mulla olisi ylimääräisenä Dafin akselistot muistaakseni Italerin mallista ja ne voisivat olla ihan passelit tähän hommaan. Moottori on hankalampi tapaus, auto on ollut alunperin Leylandin 6.5 litraisella mutta nykyään on menoa vauhdittamassa Volvon 9.6 litrainen b10m bussista. Kumpaakaan ei mahda saada 1:24 mittakaavaisena ja moottori olisi saatava, kun se jää näkyville keskimoottorisessa autossa. Revell Lontoon bussissa on Leylandin moottori mutta se on erikokoinen ja pystymallinen, kun taas mahurissa kone makaa kyljellään.

Mikä rengaskoko tässä sun autossa on, 9.00x20"?

Re: MB LP1113B Kauppa-auto

Lähetetty: 26.10.2017 21.29
Kirjoittaja hammart
9x20" näytti tuossa mun piirustuksessa lukevan. Ostin tähän projektiin ihan varta vasten Mersun jonku korjaamokansion, missä oli alustojen ja korien mittapiirustukset ja perustiedot. Siinä tais olla kaikki raskaansarjan mallit aina 508:sta asti ylöspäin. Kovasti silloin haaveilin myös 506 tai 608:n rakentamisesta, mutta se onkin kauppa-autoon nähden paljon vaikeempi pala tyhjästä. Varmaan helpompi olisi mennä hartsivalun kautta, mikä on sit taas ihan oma maailmansa.